сряда, 22 юли 2009 г.

Нежеланите косми! Какво казват лекарите!

Д-р Бойкова, кой вид епилация може да се нарече траен и кой не?

Към методите на нетрайна епилация спадат бръсненето и изскубването на космите по механичен начин. Основните недостатъци на тези методи са болезненост, възпалителни реакции в обработваната зона, а също така възможност за обратен ефект, който се проявява в стимулиране на растежа на съществуващите косми. Трайна епилация се постига чрез унищожаване на космените фоликули с методите на лазерната епилация и епилацията с високоенергийни лампи (IPL, фотоепилация). При тези методи излъчваната светлина се поглъща от пигмента в космения фоликул и настъпват фотохимични реакции, водещи до унищожаването му. Независимо, че ги наричаме трайни, техният ефект не е вечен. След време окосмяването отново се появява, тъй като в кожата се намират зародишни клетки, от които постепенно започват да растат, по-редки, по-тънички и по-светли косъмчета.

Колко процедури и по кое време на годината трябва да си направим, за да се подготвим за лятната ваканция?


За по-траен ефект, с продължителност между една до три-четири години, са необходими минимум 6-8 процедури, с интервал между процедурите от 3-5 седмици. Ако искаме да сме подготвени за лятото, е необходимо до започнем процедурите още през есента.

А какво се постига с една процедура?

С една процедура се премахват трайно 10 - 15 % от космите в обработваната зона. Всеки косъм в своето развитие преминава през 3 фази - фаза на активен растеж, на покой и на отпадане. Процедурата е ефективна само за космите във фаза на активен растеж. Последващите процедури атакуват онези от космите, които са били в друга фаза на развитие. След завършване на курса от процедури, препоръчваме на клиентите да провеждат поддържащи процедури веднъж годишно.

Индивидуално ли е колко години ще трае епилацията?

Да, това е строго индивидуално, тъй като зависи от множество фактори: от гъстота на окосмяване, вид на третираната зона, индивидуален цикъл на растеж, от хормоналното състояние и др. При нестабилен хормонален фон ефекта от процедурите е по-краткотраен. Другото, което е определящо, освен типът на косъма, е и цветът на кожата. Nd:Yаg лазера, с който ние работим, е подходящ за третиране на всички типове кожа, включително и кожа с тен, независимо от сезона. При работа с него не се повишава чувствителността на кожата към слънцето и няма риск от пигментация или депигментация, а също и от изгаряне. С него се повлияват най-добре тъмните дебели косми, а по-слабо рижите и светло русите. За тях прилагаме друг вид лазер – с кристал Александрит, който обаче не е подходящ за употреба през летните месеци.

Каква козметика е противопоказна или пък е препоръчителна около дните на епилация?


Специални изисквания за козметиката няма. Необходимо условие преди процедурата космите в зоната да се премахват чрез бръснене или с крем - депилатоар. Необходимо е кожата да е чиста от абсолютно всякаква козметика – грим, парфюми, кремове, лосиони... След третиране с лазера, прилагаме качествен хидратиращ продукт, който овлажнява кожата и я успокоява, тъй като е възможно да се появи леко, бързопреходно зачервяване.

Какви други процедури през лятото се извършват с този вид лазер?


С Nd:YAG лазер се извършват и процедури като подмладяване, както и третиране на проблемна кожа, т.е. той освен разрушителен за космите ефект има и полезно действие за кожата. Освен това Nd:Yag лазера притежава антибактериален и противовъзпалителен ефект, повишава локалния имунитет на кожата, регулира мастната секреция. Тези негови свойства се използват при третиране на проблемна и кожа с акне. Също така този лазер въздейства върху определени структури на кожата, което води до нейното тонизиране и стягане, при процедурите за подмладяване. Единствено противопоказание е наличие на бременност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар