вторник, 28 юли 2009 г.

Холивудска усмивка

Всеки от нас мечтае за ослепителна усмивка, блестяща и здрава. Уви, с времето зъбите придобиват неприятен жълт оттенък, от който така ни се иска да се избавим. Проблема може да се реши много лесно: просто трябва да избелим зъбите.

Тайната на ослепителната усмивка

Много от нас, наблюдавайки реклама на паста за зъби, са се хващали, че мислят: защо и моите зъби след използването й не стават такива, толкова белоснежни?

Причините за промяна цвета н зъбите са няколко. Най-разпространеното явление е употребата на продукти с оцветители (чай, кафе, цигари, вино и др.)

Око разгледаме структурата на зъба под микроскоп ще види, че неговата повърхност не е идеално гладка, а пореста. Когато употребяваме по-често някои от изброените продукти, то оцветителя попда в порите на нашите зъби.

Даже да си миете зъбите по три пъти н ден, вие трудно ще можете да почистите тези вещества. Проблема е най-вече в трудно достъпните места.

Към други фактори, изменящи цвета на емайла можем да отнесем различните заболявания на зъбите, наследствеността, употребата на антибиотици, измененията, свързани с възрастта.

За да имате ослепителна усмивка трябва да прибегнете към различни начини на избелване на зъбите.

Зъбите могат да се избелят както у дома, така и в клиника. Дали ще изберете единият или другия начин, зависи от времето, с което разполага, резултатите, които искате да постигнете и разбира се от парите, които имате.

Домашно избелване

Домашното избелване е доста трудоемко и понякога рисковано, особено при избора на избелващо средство, защото не всеки човек е в състояние сам да определи особеностите на своите зъби (състоянието на емайла, наличието на пломби и т.н.)

Самият процес на избелване продължава от две до три седмици, а резултата не трае дълго, защото избелващото вещество обикновено е от порядъка на 10-15 % и е нормално резултата от такива процедури да бъде минимален.

Основното предимство на този вариант е цената. Така че, ако имате свободно време и ограничен бюджет, може да пробвате.

Избелване с помощта на лекар

Друг вариант на домашното избелване е избелване, но под лекарски контрол. Стоматологът определя състоянието на вашите зъби, избира избелващото средство, обикновено то е с около 30-35 % степен на окисленост и прави индивидуална, специфичен за вас продукт, обикновено под формата на каша, която се полага плътно върху зъбите.

Тази процедура можете да правите и сами в къщи, когато имате свободно време. Процеса продължава една – две седмици. През това време трябва да посещавате стоматолога, който да следи измененията, контролира и коригира процеса на избелване.

В началото зъбите стават много чувствителни към студено, горещо, кисело, може и да станат на леки петно, но това не трябва да ви притеснява – това е съвсем нормална реакция на зъбите към химическото въздействие, на което са подложени.

Избелване в клиника

Избелването в клиника е най-ефективно, най-безопасно, но и най-скъпо. Стоматологът ще види състоянието на вашите зъби, ще изслуша вашите желания и ще наблюдава постоянно процедурата.

Ако усмивката ви е много голяма, не е необходимо да избелвате всичките си зъби, а само онези, които се виждат. При положение само, че средствата, с които разполагате са ограничени.

Трябва да обърнем внимание и на факта, че някой специалисти считат този процес за не толкова безопасен, защото при избелването на зъбите се разрушава емайла и се повишава чувствителността на зъбите.


Източник: zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар