четвъртък, 16 юли 2009 г.

Миене на косата

Миенето на косата, що се отнася до често­тата му, е дискусионен въпрос в козметиката. Някои автори са за по-рядкото, други — за по-честото миене.

Напоследък се намеси и нов смущаващ фактор — свръхмиещите д е т е р -г е н т и или т е н с и д и, които влизат в със­тава на сапуни и шампоани като активно мие­щи химични субстанции. Те почистват много добре, но прекомерно обезмазняват, а поня­кога и „химически травматизират" слабите и нежни коси. Обезмазняването при детергентните шампоани и сапуни достига до 70%. След измиването с тях косата става пухкава, мека, свръхчиста. Това й състояние я прави уязви­ма към околната среда и собствените й маст­ни жлези. Тя поема повече прах и нечистотии и повече секрет от жлезите, поради което замърсяването й става по-бързо. Това налага често миене.

Ако косата се мие с недетергентен сапун или шампоан, измиването й не е та­ка пълно и тя не става бухнала и пухкава, но се замърсява по-бавно и се налага по-рядко да се мие.

Миенето с детергентни шампоани, какви­то са почти всички в последно време, налага много продължително изплакване на косата след това. На пазара се предлагат безброй имена шампоани, които се различават само по добавената активна съставка. Най-често тя е: билки, витамини, сяра, яйчен жълтък, лецитин, холестерин, хормони, биопродукти, лека­рствени съставки и пр. Малко наивно е да се приеме, че за времето, което престояват върху главата, тези съставки могат да окажат определено активно въздействие. Още по-мал­ко може да се говори за лечебни шампоани.


Източник: zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар