четвъртък, 23 юли 2009 г.

Козметика за пушачи

Хората, които пушат редовно, прекрасно зноят, че никотинът не води до нищо добро. Но нямат нито сили, нито желание да спрат пушенето.
Рак, възпаления, гастрит, сърдечни болести – всичко това са известните странични ефекти на пушенето. Но не всички знаят, че никотинът оказва пагубно влияние върху човешката кожа. Учените са доказали, че организмът на човек, който е пушач, изпитва своеобразен кислороден глад, който пагубно влияе върху обмяната на веществата. Известно време природния потенциал може да компенсира това явление, но после настъпва момент, когато вътрешните ресурси са изчерпани. Тогава проблемите стават видими.

Две години редовно пушене са достатъчни, за да започнат да се виждат промените по кожата. Козметиците наричат този процес “тютюнева трансформация”. Епидермиса, който изпитва постоянен дефицит на кръвообращението, става блед и мътен. Освен това, променя се цвета, текстурата и кожата се отпуска. Първо, тя става много по-тънка, заради недостатъчната влага. Второ, тя придобива жълто сив оттенък и вече не е толкова стегната. Съществува термин “лице на пушач”. С него се подразбира промяна на външността, скулите изпъкват на пред, бръчките стават по-дълбоки. Старанието на кожата е друг фактор. Отдавна е отбелязано, че пушачите изглеждат по-възрастни от своите връстници. Това не е ли още един основателен повод да спрем да пушим?

Но, ако моментът още не е настъпил, пушачите трябва да обърнат внимание на последните постижения на науката. Разбира се, нищо не гарантира, че светкавично бръчките ще изчезнат, но съществуват средства, които помагат да се намали пагубното влияние на пушенето. Те забавят процеса на стареенето, подобряват цвета на лицето, правят кожата по-стегната. Преди всичко такъв ефект притежава кислородната козметика, която сравнително отскоро е на пазара. След използването и, кожата започва постепенно да се нормализира. Кислородната козметика няма странични действия и противопоказания. Тя е подходяща за всяка възраст и тип кожа. Но преди използването на тези кремове, кожата по лицето и шията трябва да бъде идеално почистена.

Защитните свойства на кожата на пушача са значително понижени, затова тя много лошо понася слънчевите лъчи. Нормалният епидермис може да издържи на слънце 15-20 мин преди да започне окислителният процес, водещ към стараене. При пушачите този показател е двойно понижен, безопасният им престой на слънце е само 7-10 мин. Затова жените пушачи трябва да използват само декоративна козметика, която има защитен uv фактор. Етикета върху червилото, пудрата, фон дьо тена трябва да присъства надпис SPF (Sun Protective Factor). В противен случай никотиновото стареене на кожата се допълва и с фотостареене, което води до печални резултати.

Зъбите на пушача по-рано или по-късно започват да пожълтяват. Избелващите пасти за зъби намаляват този ефект, но те имат своите недостатъци. Основно чистещо вещество на всяка паста се явяват абразивни вещества. Но те не само почистват жълтия налеп, но и надраскват емайла на зъбите. Тези травматични пасти не трябва да се използват всеки ден. Оптималният режим е 3-4 пъти седмично.


Източник: damski-klub.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар