събота, 14 март 2009 г.

Да пестим или да купим ?


Да пестим или да купим ?

Знаем още от детството, че здраве, любов и дружба не можем да си купим. Всичко останало се купува и продава. Но, доколко сте успешен купувач?

Вродените особености на характера не са единствения фактор, който определя нашето отношение към парите. Темперамента, възпитанието в детството, влияят на нашето отношение към различните области от живота, възрастта, определят социалната ни активност, всичко това има значение и определя индивидуалната финансова политика на всяка от нас. Каква сте вие – победителка, неудачница, или може би, трезва реалистка?

Победителка

Необходими са и много, много пари, но не за да ги харчи, а за да докаже собствената си състоятелност. Този тип е подобен на мъжете завоеватели. Но тези жени са упорити, не могат да забравят обиди, компенсират старите си неуспехи с финансови постижения. Постиженията им са наистина значителни – енергията, чара, стремителността, правят победителките успешни в много доходни сфери.

Проблемът на този тип жени е само в това, че те не могат да усетят истинско удоволствие от постигнатото. Новите цели изпреварват радостта от поученото. Оттеглянето от работа е просто невъзможно, това води до пълна дезориентация и депресия.

Съвет.Може да прозвучи странно, но общуването с природата е най-добрата рецепта. Докато се разхождате в парка, обърнете внимание на дребните детайли, които ви заобикалят. Това примитивно упражнение помага по-силно да се почувства живота, да се оценят всичките му прояви, да не се оценява всичко само с пари. Върнете се в миналото си, и мислено благодарете тези, които са ви обидили, защото именно те са ви направили успешна и неуязвима. И не мислете повече за тях, нека мислите ви са заети от хора, които не ценят банковата ви сметка, а просто вас.

Опра Уинфри се отнася към победителките. Черна, бедна, незаконородена, тя е създала своята медия-империя. Капиталът на телезвездата е $1,5 милиарда.

Хранителка на ценностите

“Ден година храни” е девизът им, и в основата на това сигурно стоят свойствата на личността, защото тези хора не се променят цял живот. Подарената им монета винаги се е озовавала в касичката им, не е била похарчена за детски удоволствия. Парите, които са спечелили като възрастни - стотици, хиляди, милиони са спестени по същия начин, но касичките са станали банки, акции, недвижими имоти. Възможно е тези парите да успокояват жените-хранителки, да знаят, че черните дни няма да настъпят никога, а може би, просто общуването с парите да им доставя удоволствие. И двете са качества на уравновесен човек със здрава нервна система, който не се стреми към развлечения и нови впечатления, и цени комфорта преди всичко.

Жените от този тип нямат проблеми, но техните близки често страдат, защото пестеливостта им граничи със скъперничество и свидливост. За “хранителката” е напълно естествено да иска от мъжа си отчет за купеният вестник, след като му е подарила златен часовник.

Съвет.За да не изпитвате чувство на вина и загуба заради изхарчените пари, определете в бюджета си малка сума за “глупости” и задължително я изхарчете. Даже малките изненади за вас и близките ви ще променят живота ви към по-добро.

Лилиан Бетенкърт е получила от баща си фирмата L’Oreal и като истинска хранителка е запазила и умножила състоянието си. Днес то надхвърля $22,9 милиарда.

Активна потребителка

Парите са и нужни, за да харчи и получава удоволствие. Работата и е нужна за удоволствие, а и въобще целия живот. Тя се стреми към реализацията на плановете си, но те понякога са неизгодни от финансова гледна точка. Изборът “пари или интересна работа” за нея е неприемлив, ще приложи всичките си усилия, за да си осигури добър стандарт на живот, докато работи любимата си работа. Професионалния и път е труден, но след като е положила много усилия, тя може да захвърли всичко и да се захване с нещо ново.

Но при този начин на живот доходите изобщо не са сигурни, отсъствието на стабилност поражда тревога и неувереност.

Съвет.Ценете своята способност да живеете така, както ви харесва. И своите близки, които са ви предоставили такава възможност. Не ги пренебрегвайте и им отделяйте повече внимание.

Парис Хилтън е активна потребителка, която не чака сигурното наследство. Модел, актриса, водеща, притежателка на модерна линия бижута, тя печели сама парите си. В нейния актив са $260 милиона.

Трезва реалистка

Не се стреми нито да спестява, нито да изкарва повече. Нейният идеал е парите да стигат за издръжката на семейството, за възпитанието на децата. Не приема работата си като удоволствие, и приема труда като необходимост, която може да бъде повече или по-малко приятна. От този тип жените са най-много, защото момичетата често са възпитавани, че за жената е най-важно семейството, а не собствената реализация.

Хората от този тип по-трудно се справят с кризите, особено с кризата на средната възраст. Свойствени са им мисли, че са пропилели живота си. Жените страдат, че са посветили на семейството си толкова сили и енергия, а сега, когато децата са пораснали вече не са им необходими.

Съвет.Задължително харчете част от парите си само за себе си, за своята външност, за своето хоби. Постепенно ще започнете да го правите с вкус и да изпитвате удоволствие.

Джоан Роулинг, в миналото учителка, самотна майка, живееща със социални помощи, тип реалистка, днес автор на бестселър, майка на 3 деца, която е осигурила семейството си. В сметката и има $1млрд.

Неудачница-оптимистка

Винаги нищо не и се получава. Винаги инвестира парите си не там, където трябва. Жените от този тип никога не могат да намерят работа, която да е достойна за тяхното образование, затова често сменят службата си.

Проблемите тук са очевидни. Но всъщност хората от този тип не страдат особено заради недостига на средства и неустойчивостта на своето положение. Освен това, този начин на живот им дава необходимите емоции и бонуси, например, съчувствие и приятели, които са готови да помогнат.

Съвет.Представителките от този тип започват да мислят трезво, когато вече няма на кого да разчитат. Като се сблъскат с реалността в живота те започват да обмислят постъпките си. Може би, трябва да се замислят за това предварително, да гледат на живота такъв, какъвто е.

Неудачница-песимистка

Често не и достигат парите, но тя не се стреми активно да ги търси. Най-честата реакция е – негативно отношение към работодателите и към по-състоятелните хора. Подобно отношение се формира в по-възрастните хора и хората, които са били под прекалена опека в детството си. Тези хора са убедени, че някой друг трябва да реши проблемите им. Сами да положат усилия тези хора не могат и не искат, остро преживяват своето неблагополучие, но се държат много пасивно.

Тази “материална не дееспособност” съчетана с обида и агресия е прав път към нервни разстройства. Днес е доказано, че тези емоции се явяват механизъм, който отприщва болестите на сърдечно-съдовата система, органите, които отговарят за дишането и храносмилането.

Съвет.Недопустимо е да си разваляте здравето със своите отрицателни емоции. Затова трябва да намерите сили да се промените да откриете нови ресурси и приложение на своите способности. 

Източник : http://www.damski-klub.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар