събота, 14 март 2009 г.

Митовете, свързани с придобиването на тен

Митовете, свързани с придобиването на тен

Понякога човек, преди да замине на почивка е притеснен, заради различните мнения доколко един вид почивка е полезен или вреден. Много често повод за това притеснение са митове и заблуди, които не съответстват на действителността.  

Тенът причинява рак

Този слух има основания. Действително учените разполагат с убедителни данни за това, че прекаленото облъчване със слънчеви лъчи може да предизвика рак на кожата. Но, като прекален престой се смята престоя, при който се образуват изгаряния на кожата. Ако вие защитавате кожата си със специални кремове, и придобиете шоколадов тен без неприятни изгаряния, можете да не се притеснявате от подобни последствия. Но все пак е добре да се консултирате с онколог, за да изясните имали по вашата кожа участъци, които е необходимо да се предпазват по-внимателно. 

Тенът предизвиква мастопатия

 

Не, престоят на слънце не може да предизвика мастопатия. Но ако мастопатията е вече на лице, но протича без симптоми, при престой на слънце може да се прояви. Това не се случва винаги, но при по продължителен престой на слънце се стимулират ендокринните органи (щитовидната жлеза, хипофизата, яйчниците), това може да доведе до хормонален дисбаланс и да засили появяването на мастопатията.  



Жените не трябва да се пекат без горнище

 

Въпреки това разпространено мнение, слънчевите лъчи не оказват пряко влияние върху тъканите на млечната жлеза. Единствената опасност е изгарянето на зърната на гърдите и ареолите, което може да доведе до лющене на кожата, напукване на кожата, да предизвика възпаления и даже изменения на млечната жлеза. Изгарянията на зърната и ареолите се случват често, заради това, че те са най-незащитени, и по разбираеми причини не се случва да са на сянка.  



 

Блондинките не трябва да се пекат

 

Всички могат да се пекат на слънце, но хората със светла кожа са по склонни към слънчеви изгаряния и меланом. Затова трябва внимателно да контролират времето за престой на слънце.



Придобиването на тен ускорява стареенето

 

Стареенето е сложен процес. И върху стареенето на целия организъм слънчевите лъчи едва ли оказват влияние. Слънчевите лъчи предизвикват точна имитация на стареене на кожата – фотостареене. Затова след отпуската трябва да се погрижите да кожата на лицето и тялото си, за да възвърнете на кожата еластичността си.  



Чадърите предпазват от изгаряне

 

За съжаление това не е така. Чадърите и сянката на редките палми не дават достатъчна защита – разсеяните ултравиолетови лъчи ще ви достигнат и на сянка.



Най-добре е да се печете, когато времето е лошо

 

Не това не е така. Нивото на слънчевите лъчи  UV-A не зависи от времето. А нивото на UV-B, които са необходими за образуването на витамин D, намалява в облачните дни.



Когато използваме слънцезащитен крем можем да се печем по-дълго.

 Слънцезащитните кремове ни предпазват от изгаряния, но не завинаги. Използването на слънцезащитен крем не трябва да оправдава желанието ви да лежите на слънце по-дълго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар