събота, 14 март 2009 г.

10 правила против остаряването


Всеки човек рано или късно си задава въпроса – как да запази младостта си. Отговор на този въпрос е дала международна група лекари, психолози и диетолози. Те са разработили 10 рецепти за младост, които съставят основата на здравословният начин на живот, с които хората могат да удължат и да направят по-приятно земното си съществуване.

1. Не преяждайте! Вместо обикновените 2,500 калории се ограничете само с 1,500. Така ще разтоварите клетките на организма си и ще поддържате активността им. Клетките ще започнат по-бързо да се обновяват, и организмът по-рядко ще се поддава на болести.

2. Менюто ви трябва да съответства на вашата възраст. Първите бръчки при 30-годишните жени ще се появят по-късно, ако те редовно консумират орехи и черен дроб. За хората над четиридесет години е полезен бета каротина. След 50-те години калцият поддържа във форма костите, а магният - сърцето. Като се храним повече с риба след 50-те ще защитим сърцето си и кръвоносните съдове.

3. Работата се явява важен елемент от здравословният начин на живот. Опитайте се да намерите работа, която да е подходяща за вас. Според психолозите, някои професии помагат за удължаването на младостта. Сред тях са: диригент, философ, художник и свещеник.

4. Намерете си партньор. Любовта и нежността са най-добро средство против стареене. Когато човек е влюбен, организмът му изработва ендорфин, който се нарича хормон на щастието. Той укрепва имунната система.

5. Винаги имайте своя гледна точка. Съзнателно живеещият човек много по-рядко изпада в депресия, и бива подтиснат, от този който пасивно плува по течението.

6. Движете се. Даже десет минути спорт или упражнения удължават живота.

7. Спете на хладно. Хората, които спят при температура 17-18 градуса, остават млади за по-дълго. Причината е в това, че обмяната на веществата зависи и от температурата на околната среда.

8. Глезете се от време на време. Дори и хората, които водят здравословен начин на живот, от време на време имат нужда от нещо вкусничко.

9. Не подтискайте гнева си. Тези, които само се упрекват, без да разказват за това, което ги огорчава, или от време на време да спорят с околните, без да изказват мнението си, са по-податливи на заболявания, в това число и ракови.

10. Тренирайте мозъка си. Решавайте кръстословици, играйте на игри, които изискват мислене, учете чужди езици. Смятайте на ум.

Източник: http://www.damski-klub.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар