понеделник, 3 август 2009 г.

Натурална грижа за косата

Натуралните продукти, за да бъдат определени като такива, не трябва да съдържат никакви химикали. Производителите на козметика в световен мащаб тенденциозно и постепенно отстраняват агресивните химични вещества от състава на продуктите си.

Целта е козметиката да има максимален положителен ефект върху косата, без рискове от увреждане.

Какво представляват натуралните продукти за коса?

Много компании, от друга страна, твърдят, че продуктите им са органични, натурални и естествени, но това в действителност ли е така?

Повечето хора смятат, че натурално, означава безвредно. Всъщност, много от естествените съставки не могат да бъдат наречени безвредни. Натурална козметика, означава козметика без синтетични химикали. Освен това, върху растенията в състава на такива продукти не бива да са използвани пестициди и изкуствени торове.

За да бъдат поставени етикети за натуралност или органичност върху някой продукт, той не трябва да съдържа дори минимално количество химикали.

А понякога химикалите са просто необходими, за да се харесат... Например, съставката в шампоаните, която прави пяна е синтетичен химикал. А нали пяната е основно изискване, когато си купуваме шампоан?

Производителите трябва да се съобразят не само със съставките, но и с приятното усещане, което може да доведе употребата на един продукт.

Естествени съставки според типа коса:

Права коса - Розмаринът и оризовия протеин добавят плътност и блясък на правата коса.

Тънка коса
– Пшеничните протеини заздравяват тънката коса и й придават обем. Освен това 5% масло от чаено дърво в съдържанието на шампоана е достатъчно, за да предотврати бързото омазняване. Витамин В (или пантенол) се използват в стилизиращите продукти, за да придадат обем.

Гъста коса – Лавандулата в шампоаните помага за по-добро измиване на косата. Много често гъстата коса е и суха и се нуждае от подхранване, затова алое вера е подходяща съставка, благодарение на силно хидратиращите си свойства.

Къдрава коса
– Шампоаните за къдрава коса съдържат съставки, които хидратират косата и запазват къдриците свежи и оформени. Такива елементи са маслата от карите и кокос, както и глицерина. Алое вера също е подходяща съставка.

Много къдрава коса – Този тип коса е и много суха, което значи, че се нуждае от екстра хидратиращи грижи. Подходящи съставки в шампоаните са праскова, манго, жожоба, розово масло. Периодично използвайте и шампоани с биотин (от комплекса на витамин В) за допълнително заздравяване на косъма.


Източник: kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар