вторник, 4 август 2009 г.

Гримиране при мазна кожа

Ако имате мазна кожа, то непременно знаете какви проблеми създава тя при гримиране – разтичане, лъщене, запушване на порите и съответно появата на черни точки и акне.


Причини за прекомерното омазняване

Омазняването на кожата е резултат от продуцирането на себум от жлезите и когато този себум се натрупва, тя става мазна и лъщяща. Освен това, характерни за мазната кожа са и уголемените пори, които лесно се замърсяват и в следствие на това се появяват черни точки, акне и възпалени зони.

Прекомерното отделяне на себум от кожата има своите хормонални причини, генетични фактори, както и неправилна употреба или прекаляване с грим и други козметични продукти.

Подготовка на кожата

Винаги трябва да помислите първо за здравето на кожата си и след това да посегнете към комплекта за гримиране. Макиажът не може да прикрие лошата кожа.

Почистване

Мазната кожа се нуждае от усърдно почистване, за да се отстрани излишното омазняване. От друга страна, не използвайте твърде агресивни продукти (като сапун), тъй като на изсушаването кожата реагира с повишено продуциране на себум и така се постига по-скоро обратен ефект.

Избягвайте тежките кремообразни почистващи продукти, те омазняват допълнително.

Изберете гел или нежна пяна, която внимателно отстранява замърсяването по повърхността на кожата и винаги изплаквайте добре със студена вода.

Защита от слънцето

През слънчевите дни не излизайте без крем със защитен фактор. Избягвайте твърде тежките продукти, те омазняват допълнително и запушват порите.

На пазара се предлагат продукти специално за кожата на лицето и с щадящ ефект. Погледнете и за надпис "non comedonic", това значи, че формулата на продукта е достатъчно лека, за да не запушва порите и да позволява на кожата да диша.

Особености при гримиране на мазна кожа

Фон дьо тен

Използвайте течен продукт без мазнини, това ще ви осигури естествен и гладък тен на лицето. Нанасяйте много тънък слой с четка или апликатор. Избягвайте да си помагате с пръсти, тъй като естествената мазнина на кожата и бактериите могат да увредят грима.

Не забравяйте да почиствате четките и апликаторите си редовно.

Можете да използвате и фон дьо тен под формата на пудра, той се нанася лесно и не уголемява порите.

Руж

Използвайте руж-пудра, вместо кремообразен, вторият омазнява кожата.

Сенки

Един от основните проблеми при жените с мазна кожа е това, че сенките се размекват и разтичат като развалят линиите на грима.

Преди да нанесете сенките сложете малко пудра или фон дьо тен върху клепачите. Това ще направи грима по-траен. Използвайте сенки под формата на пудра, а не кремообразни. А за по-дълги вечери, използвайте водоустойчиви продукти.



Източник: kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар