Красивата коса е преди всичко здрава коса.
Поетите са награждавали женската коса с какви ли не епитети. Сравнявали са я с морски вълни и коприна. .. Но за да бъде косата наистина красива е необходимо да се храним правилно. Състоянието на нашите къдрици зависи от това, което ядем. Особено важни са рибата, морските дарове, фасулът и зеленчуците, тези продукти трябва да присъстват на масата ни всеки ден.
Храната, която ни е необходима.
Рибата, пилешкото месо, не тлъстото месо, кокошите, а още по-добре пъдпъдъчи яйца, ядките, фасулът съдържат белтъчини, които осигуряват растежа на косата, а също така тези продукти са богати на мед, която участва в пигментацията и предотвратява побеляването на косата. Освен това я защитава от пърхот.За най-важен компонент на косата се смята кератина. За образуването му редовно включвайте в менюто си слънчогледово олио, слънчогледови семки и пълно зърнест хляб.
За да съхраните естествения блясък, сила и еластичност на косата, не забравяйте изварата, киселото мляко и морските водорасли.
Пресните плодове и зеленчуци съдържат витамини и минерални вещества, които са необходими на организма ни, а и на косата. Витамин А, който се съдържа в големи количества в морковите, зелените зеленчуци, шипката, прави косата здрава и не чуплива, стимулира растежа и деленето на клетките. Витамин Е се бори със свободните радикали и способства за възстановяването на косата. Шампион по съдържание на Витамин Е са чушките.
Храната, която трябва да забравите.
Това е пържената храна, консервите, животинските мазнини, солените и пикантни храни. Вредни са хамбургерите, ход-дога, закуските, пирожките, тъй като те предизвикват нарушаване на обмяната на веществата, което действа отрицателно на състоянието на косата. Един от елементарните експресни методи за определяне на това колко излишни мазнини сте погълнали, е наблюдаването на омазняването на косата. Ако косата ви се омазнява много бързо, веднъж седмично си организирайте разтоварващ ден.
Три оригинални способа за укрепване на косата.
По шведски: всеки ден сутрин и вечер изпивайте по 1ч.л. слънчогледово олио или зехтин.
По датски: всеки ден си приготвяйте настойка от овесени ядки: вечерта заливайте 1ч.ч. овесени ядки с 1л. вода, сутринта прецедете и пийте през деня няколко пъти по ½ чаша.
По френски: вечерта 6с.л овесени ядки се заливат с вряла вода, добавя се 1с.л. мед, накълцани орехови ядки. Оставя се да престои през нощта. Сутринта се добавя 1 настъргана ябълка, сметана и сушини плодове. Яде са на закуска. През лятото се добавят и други сезонни плодове.
Източник:www.damski-klub.info
Няма коментари:
Публикуване на коментар