събота, 27 юни 2009 г.

Да- на здравословния тен

Забелязвате ли как всяка година по това време безмилостно ни връхлитат образите на красавици с шоколадов загар ?


Те са навсякъде около нас – по кориците на списания, билбордове , телевизии, светски събития, та дори на работното място и като че ли могат да продадат всичко на всеки.

На фона на общата модна тенденция за бронзов тен ако все още сте от онези, които ще разчитат изцяло и само на слънцето, за да придобият желаният ефект ви предлагаме някои полезни съвети, които ще ви спестят доста неприятни изживявания по време на почивката.

На първо място превърнете грижата за кожата в част от ежедневието си. Колкото и да ни се иска да постигнем хубав тен още на втория ден от почивката – нека си го кажем, дами – това е невъзможно , пък и всички знаем как хубавите неща изискват малко повече време.
Слънцето – приятел или враг- зависи от нас

Всъщност, за да избегнем неприятните последици трябва да знаем малко повече за слънчевите лъчи. 90% от UV лъчението прониква през облаците, т.е. колкото и мрачно и ветровито да е на плажа - внимавайте!

Има няколко вида радиация като UVA, UVB, UVC.

UVC лъчите са все още не толкова опасни, тъй като се поемат от кислорода и озоновия слой, за разлика от UVA лъчите, които изобщо не се поглъщат от озона.. Поради UVA и UVB, които се излъчват към повърхността на Земята хората могат да заболеят от рак на кожата, катаракт (перде) на очите, имунната система чувствително да отслабне а кожата да изглежда по-застарена и суха. Затова продължителното излагане на слънце в часовете между 11 и 17 часа през лятото (от началото на юни до средата на септември) без защитен крем може да ви струва сериозни здравословни проблеми.

Често когато сме във водата забравяме, че и там кожата ни страда и то също толкова сериозно, колкото на сушата. Слънчевото изгаряне в и под водата е възможно, защото UV лъчението се намалява само с 50%, а отделно трябва да имаме предвид, че отраженията на UV лъчението на плажа са следните: морската пяна отразява 25%, пясъка 15%. Ако сте се скрили на сянка под чадър, дърво или навес, това означава, че си спестявате едва 50% от UV лъчението.

Обърнете внимание и на дрехите , с които сте облечени - памукът и ленът спират по-малко слънчеви лъчи от денима и полиестера.

Как да изберем слънцезащитен продукт

Слънцезащитните продукти се предлагат в магазините за козметика под формата на кремове, гелове, лосиони, спрейове, масла и мехлеми. Те съдържат съставки с доказано защитно действие срещу вредната слънчева радиация.

Пара- амино- бензоената киселина, PABA естерите и естерите на канелата са съставки, които успешно предпазват кожата от UVB лъчите. Бeнзофеноните и Parsol-а предпазват от UVA лъчите.


За най- добро предпазване на кожата изберете слънцезащитен продукт, който комбинира колкото се може повече от тези съставки и се посъветвайте с дерматолог, за да откриете най- подходящия за вас. Особено, ако имате чувствителна кожа, задължително изпробвайте крема от вътрешната страна на ръката си преди да го нанесете на лицето. Почти всички съвременни продукти притежават успокояващи и възстановяващи комплекси с витализиращ ефект, имат лека текстура, не омазняват и не оставят видими белези върху тялото.

Добре известен е фактът , че колкото по-светла е кожата ни, с толкова по-висок фактор трябва да е кремът, който ползваме. Сред голямото разнообразие на пазара можем да намерим слънцезащитни продукти от фактор 15 до 50, предназначен за хора с много чувствителна и светла кожа.

Слънцезащитните продукти са най- ефективни, когато се нанасят 20- 30 минути преди излагането на слънце. Дерматолозите съветват да се поставят на добре подсушена и чиста кожа. Причините за това са две: слънцезащитният продукт се нуждае от хладна и суха повърхност, за да се прикрепи и да предпази най-добре. Ако нанесете продукта веднага след като сте взели гореща вана или душ рискувате да получите обрив, тъй като тогава порите са отворени .

Според продължителността на излагане на слънце нанасяйте слънцезащитния лосион през няколко часа. Ако спортувате или се занимавате с дейност, която ви кара да се изпотявате, нанасяйте го на всеки час. Лицето и ръцете са по-предразположени към рак на кожата.
Затова обръщайте особено внимание на тези части от тялото и ако е необходимо използвайте специалните продукти на по- чести интервали.

Поставянето на грим като цяло също играе ролята на защитен филм, така че можете спокойно да нанасяте фон-дю-тен и пудра. Доверявайте се на утвърдени марки кремове за лице, за да доставите на кожата си всичко, от което има нужда. Не е необходимо те да съдържат фактор по висок от 50 . Кремът трябва да е съобразен също така и с типа кожа – мазна, суха или нормална.

И накрая – колкото и бавно да сте придобили желания тен , най-важното е той да изглежда естествен и да се задържи по-дълго. Тогава и самите вие ще се чувствате по-секси и сигурни в себе си. Приятен плаж !


Източник: rozali.com

Кожата определя грима

Няма две жени с напълно еднаква кожа. Да не говорим, че състоянието й се променя от атмосферните условия, хранителния режим и здравословния статус. Използването на подходящи гримове спестява много проблеми и поддържа кожата в добра кондиция.Основните типове кожа са мазна, суха, комбинирана, нормална и чувствителна. Всяка от тях има свои изисквания не само по отношение на бялата козметика, но и при избора на декоративна. И така, от какви продукти за грим се нуждаят отделните типове кожа?Мазна кожа

Избирайте фон дьо тен без съдържание на мазнини, който да не запушва порите и да не омазнява кожата допълнително. Избягвайте ружа и сенките за очи с кремообразна консистенция, тъй като съдържат повече мазнини от прахообразните. Много скоро след нанасянето им започват да се слепват по клепачите. Пудрата трябва да матира кожата, да не запушва порите и да предпазва от агресивното въздействие на външните фактори. Особено важно при този тип кожа е гримът да се отстранява много внимателно всяка вечер, за да не се появяват пъпки и черни точки.

Суха кожа
Обратно на мазната, в този случай избирайте фон дьо тен, който овлажнява кожата и я прави гладка и еластична. Същото се отнася и за сенките за очи – кремообразните са най-подходящи. Очният грим обикновено „изчезва“ бързо върху сухите клепачи. Затова използвайте основа за очен грим, която ще направи грима ви по-дълготраен.

Комбинирана кожа
Най-добрият вариант за комбинираната кожа е да се използват 2 вида фон дьо тен с различна текстура – без мазнини за „Т-зоната“ (чело, нос и брадичка), за да изглежда матирана и овлажняващ фон дьо тен за страничните части на лицето, които са склонни към изсушаване. Баланс ви трябва и при сенките за очи – нито прекалено мазни, нито прекалено сухи. Също като мазната кожа е много важно да се почиства добре преди и след използване на грим.

Нормална кожа
Нормалната кожа се нуждае от лек, овлажняващ фон дьо тен, но е достатъчно благосклонна към всякакъв руж и сенки. Просто наблюдавайте нивото й на влажност, за да може да контролирате какъв грим да използвате – кремообразен или прахообразен.

Чувствителна кожа
Повечето козметични експерти препоръчват, ако сте с проблемна или чувствителна кожа, въобще да не посягате към чантичката с гримове. Но не е точно така. Тя също има нужда от защита от външни влияния. Търсете фон дьо тен, пудра и други продукти, съдържащи минерали. Те оставят кожата да диша, борят се с акнето и възпрепятстват развитието на бактерии.

Тенът на кожата избира грима
Тенът на кожата също е от значение при избора на грим. Тъмна или светла? С какъв цвят да я "украсите"?

Тъмна кожа
За да подчертаете тъмния си тен, използвайте цветове като светло розово или праскова. Гримът със силни пигменти е най-подходящ. Карамел, топло кафяво, златно и тъмно зелено около очите, а за устните – богати и драматични нюанси. По-тъмна кожа – по-тъмни устни! Затова опитайте червило във виолетово, бургунд или наситено червено. Ружът не бива да се натрапва - пастелни тонове в тъмно розово или слива.

Светла кожа
Колкото по-светла е кожата ви, толкова по-ярък изглежда гримът. Затова спазвайте принципа: „По-малкото е повече!“. Розовите нюанси са най-добрият вариант. На очите придавайте повече свежест. Сините и зелените очи изпъкват най-силно, очертани с очна линия, но вместо черна, по-добре изберете тъмно синя, виолетова, опушено зелена или сива. Ружът в розов нюанс е много по-подходящ от кафяво-оранжевата гама.



Източник: rozali.com

Каде ми е косата?-Оплешивяване

Оплешивяването (алопеция) не е проблем само на мъжете. Косопадът преследва и нас. Загубата на коса е тежък удар за всяка суетна (и не чак толкова) жена. Как да опазим този символ на женствеността?

Повече от половината жени страдат от косопад в различни етапи от живота си. При мъжете оплешивяването е с локализиран характер и най-често се дължи на генетични фактори. При нас обхваща цялата коса и е в резултат предимно на хормонални, сезонни и емоционални причини. Нормалната коса расте непрекъснато около 3 години и почива в следващите 3 месеца. Естественият процес на стареене и цял куп странични фактори може да нарушат този цикъл. Човешкият скалп разполага средно с по двеста хиляди космени фоликули. Докато част от тях са активни, други може да бездействат. Принципно губим по около 150 косъма дневно, но на тяхно място израстват нови косми. Ако косата пада повече, отколкото израства, естествено, наблюдава се оредяване.

Много хора мислят, че с възрастта оплешивяването е неизбежно. Възприемат косата за нещо отделно от целия организъм и започват да използват най-различни препарати против косопад, които обаче не дават резултат. Косата е като мускулатурата на тялото. Както тялото се нуждае от физическа активност, за да е в добра форма, така косата иска постоянен приток на кръв. Ако сте предразположени към алопеция, всичките ви усилия трябва да са насочени в посока – непрекъснат приток на кръв към скалпа.

Кои са формите на алопеция?
Алопецията може да бъде андрогенна, гнездеста, алопеция, предизвикана от стрес, повредени косми и внезапна загуба на косата. Андрогенната алопеция е най-разпространената форма на оплешивяване при мъжете и оредяване на косата при жените. При нея косата постепенно намалява в челната и теменната област. Причините за възникване на гнездеста алопеция не са напълно изяснени, но се възприема като автоимунно заболяване с влияние и от наследствеността. Започва с поява на няколко кръгли петна без косми, които се развиват по различен начин. Стресът причинява алопеция, при която повечето космени фоликули преминават във фаза на покой. Агресивните въздействия (химическо къдрене, боядисване, сешоар) повреждат космите и те започват да се цепят в краищата и да се чупят в корена. Дори израстват косми без кутикули. Внезапната загуба на косата се случва под въздействието на химио- или радиационна терапия, както и вследствие на странично действие на някои лекарства.

Защо ни пада косата?
Една от причините за косопада може да е силният стрес. Когато е под напрежение, организмът произвежда повече хормони, които съкращават живота на космите. Оплешивяващите хора обикновено водят заседнал начин на живот, имат проблеми с нервната система и нарушена дейност на жлезите с вътрешна секреция. Някои лекарства също създават дисбаланс в храненето на косата. Липсата на минерали (калций, магнезий, цинк, желязо) и на витамини (предимно от групата В), причинява силен косопад. По време на бременност, особено в последните 5 месеца организмът произвежда повече естрогени и прогестерони (женски хормони), което предизвиква увеличен растеж на косми. След раждането растежът се нормализира и тогава също се наблюдава силен косопад. Менопаузата предизвиква хормонален дисбаланс и може да предизвика падане на косата. Някои заболявания – инфекциозни или други, също може да доведат до косопад. След установяване на причината и съответно лечение, в повечето случаи косата се възстановява. Причина за оплешивяването може да са и тесните шапки, спиращи свободната циркулация на кръвта. Оплешивяването обикновено е под шапката, а надолу косата расте нормално. Ако се налага да носите шапки, ежедневно масажирайте кожата на главата.

Как да се противопоставим на косопада?
Започнете с промени в хранителния режим. Менюто трябва да е балансирано, богато на витамини и минерали. Предпочитайте яйцата, млякото, сиренето, рибата, черния дроб, суровите зеленчуци, сушените плодове и житните храни. Ограничете газираните напитки, чая и кафето, захарните храни.

Не се решете много енергично и не се сушете с горещ сешоар.

Не товарете косата прекалено с къдрене и боядисване.


Когато човек започне да губи косата си, е готов на всичко, за да я възстанови. Истината е, че няма универсален метод. Щом като косопадът може да бъде предизвикан от различни причини, следователно и лечението не е еднакво. Затова най-добре е да се консултирате с дерматолог.

Може да пробвате и тези изпитани природни средства:

Сварете корени от коприва. Мийте главата си с отварата, като енергично втривате разтвора в корените на косата.

Настържете на едрото ренде 1 по-голяма глава кромид лук и прецедете сока през марля. Смесете сока с 1 жълтък и 1 супена лъжица бебешки шампоан. Масажирайте корените със сместа. След това обилно намажете цялата коса и завийте главата с хартия и върху нея – с найлон и кърпа. След 40 минути измийте главата. Прилагайте лечението 1 седмица.


Препечете леко ядките на 25 ореха, счукайте ги и ги разбъркайте с 300 г зехтин и 300 г винен оцет. Оставете на студено и хладно място. След 20 дни прецедете и мажете вечер главата с течността.

Смесете 1 с.л. зехтин с 1 с.л. коняк и 1 ч.л. мед. Мажете косата със сместа, като масажирате добре корените. След 4-5 часа измийте главата с бебешки шампоан.

Затоплете ябълков оцет на водна баня. Втривайте в корените на косата. Завийте главата с найлон и отгоре с кърпа. След 1 час изплакнете обилно с вода.


Източник: rozali.com

петък, 26 юни 2009 г.

Почистването на кожата

Почистването на кожата на лицето е ежедневна грижа на всяка жена и мъж. То предхожда всяка козметична процедура. Истинско почистване може да се постигне обаче само ако се познава Почистване на кожататочно „диагнозата на кожата", която включва както типа й — нормална, мазна, суха или смесена, така и важната особеност дали кожата нормално реагира или е прекалено чувствителна, т. е. понася ли спокойно интензивното влияние на заобикалящата я атмосферна среда и прилаганите върху й козметични средства, или реагира ненормално силно на тези нормални дразнители. Затова всеки трябва да познава типа и реакциите на своята кожа — на кое как реагира, кое понася и кое не понася.

Замърсяването на кожата става както от външни, така и от вътрешни фактори. Вътрешните фактори са резултат от неправилно хранене, лоши навици — пушене и пиене, недоспиване, преумора, липса на достатъчни движения и чист въздух, недостатъчно оросяване на кръвоносните съдове, психически травми и др. Отвън кожата се замърсява от праха, от собствените си отделяния (пот, мазнини и др.), от кремове и грим.


Източник: zajenata.ogosta.com

Хормони и кожа

Красивият вид на една жена се определя от много фактори: наследственост, възраст, раса, хранене, климат, професия и пр. Първо място в това отношение заемат хормоните. Красива фигура и хубава кожа може да има жена, при която е запазено хормоналното равновесие в организма й. Хормоните имат пряко отношение към външния вид на жената. От тях се определят ръстът и Хормони и кожасъразмерността на крайниците, оцветяването и сочността на кожата, състоянието на подкожната мастна тъкан, интензивността и характерът на окосмяването, развитието и тонусът на мускулите.

В човешкия организъм съществуват три вида жлези:

1. Жлези с външна секреция (потни, слюнчени и пр.) — отделят произведения секрет навън върху кожата или лигавиците.

2. Жлези с вътрешна секреция — нямат отводни канали и отделят секрета направо в кръвта. Отделните секрети от жлезите с вътрешна секреция се наричат хормони и с кръвта се разнасят по целия организъм и усилват или отслабват извършваните от органите процеси. В такъв смисъл те се явяват като регулатори на активността на отделните органи и тъкани. Всеки хормон има специфично действие. Отделните жлези с вътрешна секреция отделят хормони с определено действие върху организма.

3. Жлези със смесена секреция — едни от секретите им се отделят навън, а други се отделят в кръвта на организма (такива са половите жлези, задстомашната жлеза).

Източник: zajenata.ogosta.com

Храна и кожа

В зависимост от характера и тежестта на работата човек трябва да получава и достатъчнo количество храна. Освен това дневното количество храна трябва да се поема на три или четири приема в точно определени часове. Вечер, преди лягане не трябва да се приема храна, богата на белтъчини (месо, яйца, фасул, леща и др.), защото по време на съня усвояването от организма на този вид храна става трудно и непълно. Честото преяждане е вредно. Когато организмът затлъстее, кожата на лицето се зачервява и добива мазен блясък. Такава кожа е по-чувствителна на външните неблагоприятни въздействия (студ, вятър горещина) и грижите за нея трябва да бъдат по-големи. Честото приемане на пикантни храни, приготвени с много подправки (черен и червен пипер, хрян, горчица), и прекомерната употреба на възбудителни напитки (алкохол, кафе) увреждат не само храносмилателната система, но и други органи и системи, което оказва вредно влияние върху вида и състоянието на кожата. Така при хронично разстройство на храносмилането или при упорит запек мастната секреция на кожата често се увеличава, появяват се младежки пъпки (акне) по лицето. Понякога при глистни заболявания се появяват сърбеж по кожата и копривна треска.

Източник: zajenata.ogosta.com

четвъртък, 25 юни 2009 г.

Хранителни добавки за красота

Водещата марка хранителни добавки за красота във Франция OENOBIOL стъпи и у нас. От март в аптеките се предлагат 9 вида добавки, оказващи влияние върху 4-те основни козметични нужди на жените – кожа, коса, фигура и противостареене.

Laboratoire OENOBIOL е основана през 1985 г. и предлага качествено нов подход към красотата – съгласуван с културата на хранене.

Самата основателка на марката, д-р Мари Бежо, е специалист по хранене и диететика и поставя в основата на всеки продукт множество клинични изследвания, но и влага собствен опит от общуването си с жените в практиката.

Така се ражда една марка, съобразена с нуждите на дамите, но и адаптираща се към новите потребности и тенденции.

Водещата марка хранителни добавки за красота във Франция OENOBIOL стъпи и у нас. Във Франция марката е пазарен лидер в сектора на хранителните добавки за красота в грижата за коса, противостареещата грижа и слънцезащитата и най-бързо развиващата се марка в сегмента на отслабващите продукти.

Пример за това е OENOBIOL Remodelant – хранителна добавка за оформяне на силуета с целенасочено действие в областта на талията, бедрата и ханша.

Формулите на различните продукти се основават на един и същ принцип на действие: оптимизиране на естествените физиологични процеси и механизми в организма. В наши дни начинът на живот е предпоставка за нарушаване на тези процеси, както сочи анкета за консумация на храни в Белгия (ECA 2004): при 78% от жените физическата активност е недостатъчна, а над 90% от тях не консумират достатъчно плодове и зеленчуци; при 86% е отчетен завишен прием на мазнини.

OENOBIOL предлага средство за компенсация на нарушените функции в организма, но препоръчва като основна стъпка към красотата балансиран хранителен и двигателен режим.

Продуктите на марката можете да намерите в аптеките. Потърсете информация и за програмата „Лоялност”, единствена по рода си в козметичния бранш постоянна промоция – при 5 закупени продукта клиентът получава 1 подарък.


Източник: zajenata.ogosta.com

Козметика за вълнуваща ваканция

Козметика за ваканция
Качествена козметика и вълнуваща ваканция – задължителни елементи за страхотно лято. Когато пълните пътния куфар, не забравяйте да пъхнете любимата си козметика вътре.
Козметика за ваканцияВ забързаното ежедневие често занемаряваме грижите за външния вид. Почивките са идеални за наваксване с красотата – така че, вземете си ваканционната козметика и се забавлявайте.

Козметика по време на път
Съвсем лесно е да изглеждаш добре преди път и много трудно да слезеш от самолета, автобуса, влака или автомобила в безупречен вид. За да сведете до минимум отрицателните ефекти на пътуването върху визията, винаги носете в ръчния си багаж хидратантен крем или освежаващ спрей за лице. Използвайте ги през няколко часа, за да имате отпочинал вид дори след слизане от превозното средство.

Ако пътувате често, трябва сериозно да помислите за косата и грима. Най-добре косата да е прибрана назад (може да използвате и гел), а лицето да е открито (без грим), за да може да диша.

Козметика за вълнуваща ваканция
Ако боядисвате косата си, не оставяйте посещението във фризьорския салон за последния момент. Много практичен вариант е да заложите на някоя от новите 10-минутни бои за коса. Погрижете се за маникюра и педикюра. От морската вода, пясъка и хлора, лакът ви ще се обели, затова си носете лакочистител и шишенце с лак.Непременно сложете в козметичната си чантичка: слънцезащитна козметика за кожата и косата, хидратиращ крем и почистващи продукти за лице, афтър сън козметика, летен парфюм и козметични продукти за летен грим.


Източник: zajenata.ogosta.com

Водоустойчив грим за летния сезон

Когато слънцето силно пече, въздухът е горещ и влажен, а ние се къпем в морета и басейни, значи лятото е тук и се нуждаем от водоустойчив грим.Водоустойчив грим за очи
Най-важно за летните жеги е да се подсигурите с водоустойчив грим за очи. Спиралата и очната линия трябва да не дразнят очите, да са водоустойчиви, дълготрайни, но и да не се отстраняват трудно. Колкото и горещо да е навън, дори да сте по цял ден във водата, да разтърквате очите си или да плачете, гримът трябва да си остане безупречен.

Грим на плажа
На плажа също може да носите грим, но се придържайте към максимално естествена визия, която ще постигнете с помощта на водоустойчива спирала и червило в естествени тонове със слънцезащитен фактор.

Водоустойчивата спирала
Една от големите заблуди в грима е, че от водоустойчивата спирала миглите стават чупливи. Освен, че ги оцветява, водоустойчивата спирала подхранва миглите с витамини и протеини. Водоустойчивост на спиралата придават силиконовите масла, които образуват защитен слой върху миглите и те стават здрави и лъскави.

Бронзов тен – ярък грим
Ако вече сте се сдобили с бронзов загар, може да си позволите малко по-агресивен и ярък грим – кораловочервено или оранжево червило, морскосини или морскозелени сенки за очи. Разбира се, количеството не бива да е за сметка на качеството. За да подчертаете цвета и да изпъкне бялото на очите върху тена, нанесете тънка линия с черен молив непосредствено до миглите. Вместо фон дьо тен може да използвате компактна пудра в бронзов цвят.


Източник: zajenata.ogosta.com

сряда, 24 юни 2009 г.

Не на акнето особенно!,когато сте пораснали

Акнето, за съжаление, не е само проблем на пубертета. Възможно е дори когато в тийнейджърските си години не сте имали нито една пъпка, тези малки досадници да се появят, когато сте около 30-те. Този вид акне се нарича акнето на 30 годишните или акне на възрастните. Просто кожата ви се променя с всяка изминала година и все по-трудно издържа на негативното влияние на околната среда.

Всъщност акнето при възрастните е различно от това в пубертета. Много по-лесно може да доведе до възпаление, тъй като защитните сили на кожата са отслабени от непрестанното въздействие на агресивни химикали, слънцето, вятъра, застоялия начин на живот и лошото хранене. Резултатът е загуба на еластичност и плътност за кожата, което прави акнето по-неприятно и сурово от това в тийнейджърските години.

Докато акнето в пубертета се появява предимно в Т-зоната, това при възрастните се появява на брадичката, около устата и по цялата линия на косата.

Генът в ситуацията играе определена роля, но появата на акне при възрастни в повечето случаи е резултат от стреса на ежедневието и неизменните промени в хормоналното ниво. Начинът на живот, на хранене и на почивка са от съществена важност.

Това (последното) съвсем не е лоша новина. Ако основният виновник е стреса, просто трябва да релаксирате – това ще ви помогне да се чувствате и изглеждате добро в цялостен аспект.

Започнете с това, 5 минути дневно да стоите на тишина – без музика, без звуци, бе светлина. Специалистите са единодушни, че това е едно добро начало на здравословния начин на живот.

Тъй като зрялата кожа, е излагана многократно повече на агресивни елементи в сравнение с тийнейджърската, тя е и по-чувствителна, по-лесно се възпалява и изсушава. Най-добрите съставки в продуктите за борба с акнето са бензил пероксида и салициловата киселина. Да, обаче, освен това те изсушават кожата, което ги прави подходящи за тийнейджъри, но не и за възрастни.

Започнете борбата с основното: почистете с хидратиращ продукт и такъв, който да балансира pH на кожата, изплакнете добре с хладка вода. Хладка, не студена – студената вода изсушава допълнително. Никога не трийте с кърпа областта, в която има пъпчици. Не пипайте пъпките. Единственото, което можете да направите е да ги възпалите и замърсите.

През деня използвайте спрей за лице, който да поддържа нивото на pH. Това ще уравновеси нивото на омазняване и ще държи порите максимално затворени. Освен това, спреят създава чувство за свежест, а това е още една предпоставка за прогонване на стреса.

Избирайте специални козметични продукти, насочени за кожа на вашата възраст, предразположена към акне. Необходимо е и да предпазват от появата на черни точки, да имат хидратиращи свойства, да са максимално нежни, за да не предизвикват възпаление и да съдържат антиоксиданти.

Необходим е комплексен избор, но резултатът си струва!


Източник: kozmetikata.com


Диета с фибри

Предназначение

Фибрите стимулират храносмилането като регулират работата на червата. Това е причината, те да бъдат незаменим участник в процеса на отслабване.

Употреба

Тази диета е подходяща за отслабване, за предпазване от чревни проблеми, хемороиди, свръх ниво на холестерол, затлъстяване и др...

Изследванията показват, че балансираната диета, съдържаща различни видове фибри регулира храносмилането, предпазва от сърдечни заболявания и помага в борбата с различни здравословни проблеми. Храните, които съдържат фибри, съдържат и други полезни в борбата с различните видове рак елементи като витамин А, витамин С, витамин Е и селен.

Кратко ръководство по диетата с фибри

- Четете етикетите на хляба и зърнените продукти – пълнозърнестите съставки и ядките трябва да бъдат първи в списъка.

- Избирайте зърнени продукти, които съдържат минимум 3 грама фибри на порция.

- Яжте сурови плодове и зеленчуци, те съдържат повече фибри от сготвените, както и от соковете. Изсушените плодове (особено смокините) са добър източник на фибри.

- Добавяйте фибри към ястията с месо като приготвяте такива с различни видове боб или овесени (и други) трици.

- Добавяйте 2-3 лъжици трици към сместа за кюфтета, домашния хляб, кексовете и други тестени вкусотии, които приготвяте.

- Млечните продукти съдържат малко количество фибри. Комбинирайте ги със свежи плодове, ядки, трици или семена.

- Рязането, кълцането, готвенето, пюрирането... могат да редуцират нивото на фибри в храните.

- Заменете 1/3 от брашното в рецептите с овесени трици.

- Най-добре е да ядете разнообразна храна, не яжте едно и също само защото съдържа фибри.

- Пийте много течности – поне осем чаши вода на ден.

Примерна меню с фибри

Хляб и зърнени продукти (може 6 -11 пъти дневно)

- Пълнозърнест хляб
- Ръжен хляб
- Пълнозърнести бисквити
- Пълнозърнест корнфклейкс или трици
- Овесена каша
- Ечемик
- Пшенични кълнове
- Пълнозърнеста паста
- Кафяв ориз

Зеленчуци (може 3-5 пъти дневно)

- Броколи
- Аспержи
- Зеле
- Моркови
- Зелен боб
- Зелени чушки
- Лук
- Грах
- Картофи (особено пресни)
- Спанак
- Домати
- Тиквички

Плодове (2-4 пъти дневно)

- Ябълки
- Банани
- Горски плодове
- Грейпфрут
- Нектарини
- Портокали
- Праскови
- Круши


Мляко и млечни продукти (2-3 пъти дневно)

Можете да избирате измежду всички млечни продукти.

Месо и месни продукти

- Пиле
- Риба
- Яйца

Всички видове боб

Всички видове ядки

Ако целта ви е да се храните с минимално количество мазнини, по-добре ограничете ядките в менюто.

Глезотийки

- Пуканки (без масло)
- Гевречета от пълнозърнесто брашно
- Царевичен чипс
- Сушени плодове


Източник: kozmetikata.com

понеделник, 22 юни 2009 г.

Да се отървем от пъпките

Появата на акне особено когато човек е на 20 и повече години, е много досадно и изнервящо. Ако искате да изглеждате добре за следващата среща или важно събитие в офиса, изпробвайте тези съвети предложени от Менс Флеър.

1. Едно от най-добрите решения е Ретинол А, особено за хора, които живеят извън големия град, сред природата. Можете да го намерите във всяка аптека. Той ще направи кожата ви нежна и гладка, а местата с акне скоро ще се олющят, ще заздравеят и ще изглеждат отново добре.

2. Сънят е особено полезен в борбата срещу акнето. Опитайте се поне за седмица да спите поне по 6-7 часа и то през нощта и ще бъдете удивени как само след няколко дни кожата ви ще изглежда много по-свежа и чиста.

Ако дори след като приемете нужната доза сън, акнето все още ви тормози, започнете да сменяте калъфката на възглавницата си на всеки 2-3 дни. Така ще предпазите лицето си от полепналата по нея мръсотия.

3. Използвайте по-натурални продукти, не прекалявайте с тежките препарати, защото понякога те могат да влошат проблема. Например, някои от кремовете и лосионите срещу акне, изсушават кожата прекалено много и това я кара да работи допълнително, за да произвежда още повече себум.

По-добре е просто да полагате редовни грижи за почистване на лицето всяка вечер, за да може през нощта кожата да диша спокойно. На сутринта измийвайте с хладка вода. Така си осигурявате свежа и добре почистена кожа за целия ден.

4. Когато пъпката е доста забележима, бомбардирайте я още веднага. Купете си от препаратите против акне, които заличават досадното петно само за ден. Повечето подобни кремове обаче се измиват доста трудно, така че най-добре е след това да използвате хубава маска за лице. Тя ще почисти остатъците от акнето без да раздразни кожата ви.

5. Снабдете се с качествен коректор. Не го приемайте като грим, а като необходимост. Ако купите подходящия за вашата кожа коректор, ще се чувствате много по-самоуверени с него.

Можете да си вземете коректор-стик само за спешни случаи, но тогава нека той бъде от по-добрите и по-дългодействащи. Уверете се обаче, че на него има надпис "non-comedogenic" и го използвайте само в по-спешни случаи.

6. Ако само от време на време имате по една-две пъпки, избягвайте силните измиващи препарати против акне, защото е възможно те да влошат състоянието на кожата ви. По-добре забравете за силно изсушаващите препарати, и заложете на обикновена измиваща пяна.

Дори да решите да пробвате само един от горните съвети, веднага ще забележите, че кожата ви ще придобие много по-добър вид. Така че, просто опитайте.


Източник: zajenata.ogosta.com

Витамини и кожа

Недоимъкът или пълната липса на някои витамини се отразява много зле върху кожата. Витамини получаваме не само от храната Отделни витамини се образуват от някои микроорганизми, които нормално живеят в нашите черва. При някои заболявания (най-често хронични) на храносмилателната система (стомах, черва, черен дроб) или при приемането на лекарства, които убиват тези полезни за организма микроорганизми — производители на витамини (особено на витамините от група В), може да се получи бързо недоимък от такива витамини и в резултат на това да настъпят различни кожни увреждания. Витамините участвуват в обмяната на веществата в клетките, в някои биохимични процеси, в образуването на меланина и кератина. Те повишават устойчивостта на кръвоносните и лимфните съдове и т. й.

Витамин А (каротин) участвува в регулиране функциите на кожата и кожните жлези, ускорява и улеснява усвояването на хранителните вещества, доставени от кръвта, и чрез подобряване на обмяната на веществата в кожните клетки нормализира образуването на кератина, растежа на космите и ноктите и дейността на мастните и потните жлези..При недоимък на витамин А дейността на тези жлези отслабва, кожата става суха, потъмнява и загрубява; космите стават сухи, чупливи и лесно падат. Недоимък на витамин А се установява и при някои кожни заболявания (акне, суха себорея, себорейна плешивост и др.)Витамини и кожа

Най-много витамин А съдържат рибеното масло, млякото, маслото и черният дроб. Някои зеленчуци и плодове (моркови, тикви и др.) съдържат химичното съединение — провитамин А, от което организмът образува сам витамин А. В здравия черен дроб витамин А се натрупва в запас, за да се използува при нужда (при недостиг в храната).

Витамините от групата В участвуват поотделно в образуването на кератина и меланина, в обмяната на веще­ствата и в някои биохимични процеси, в шгментирането и ра­стежа на космите, в предпазването на мастните жлези от на­стъпване на атрофия и т. н. Недоимъкът на тези витамини се отразява зле не само върху нервната система и храносмила­телните органи, но и върху кожата (цепнатините в ъглите на устата и около ноктите, възпаление на езика, себорейни дер-матити, екземи и др.). Витамините от групата В се намират в царевицата, пшеницата, бирената мая, зеленчуците, овощията и др.


Източник: zajenata.ogosta.com

Искате да имате свежа кожа-ето как

Ако кожата ви е бледа и уморена, суха и изглежда като повехнало цвете, нужно е да действате веднага! И без отказ да доведете делото до край. Ето една специална козметична програма от 6 точки, която ще помогне на кожата ви да се справи със стреса.

Половин час, който решава всичко - научете се да разпускате, по-често да мислите за хубави неща и оптимистично да гледате на живота. Легнете удобно и подложете възглавница под краката си. Преди това нанесете върху лицето си маска, която да се погрижи за уморената ви кожа.

Тайните на Клеопатра - подгрейте 1 литър мляко (без да го кипвате), в друг съд на водна баня стоплете чаша мед. После ги смесете и добавете 2 супени лъжици бадемово масло. Излейте сместа в съда за къпане. Кожата ви ще стане мека и гладка.

Овлажняващ компрес – отлично средство срещу повехналата кожа са компресите с краставична настойка, която подобрява кръвообращението.

Повече кислород – притока на кислород, безкрайно нужен за живота на вашата кожа, можете да осигурите с освежаващ лимон.

Не разкош, а необходимост – не се примирявайте с това, че кожата ви старее. Започнете борбата срещу това колкото е възможно по-рано.

Естественият блясък – когато се грижите за лицето, никога не забравяйте за очите. Ако имате тъмни кръгове, завийте по 1 лъжица извара в две тънки ленени кърпички (или парченца плат). Сложете ги като компрес на очите си за 10 минути. Против торбички под очите – оставете в камерата на хладилника две предварително запарени пакетчета чай (за предпочитане лайка). След като се изстудят покрийте с тях очите.


Източник: zajenata.ogosta.com

За хубав тен на лицето

Красивият тен на кожата и свежият й вид се получават, ако кожната тъкан е без пори, гладка, нормално омазнена и по нея не личи залющване. Хубавият тен зависи също от цвета на кожата. Млечнобелият цвят се определя от белезникавите кератохиалинни зрънца в епидермиса, жълтеникавият оттенък — от роговите кератинни зрънца е покривния слой на епидерми­са, в розовочервеният — от кръвоснабдяването на кожата. Коженият пигмент — меланинът, определя различните нюанси на по-тъмно пигментираната кожа. Сочността и свежестта й зависят от доброто кръвоснабдяване на кожата и от междутъканната течност. Косменият мъх, когато е леко изразен, придава на кожата вид на свежа праскова.


Кожата на малките деца е нежно розова, кадифена, гладка, еластична, приятно бляскава, сочна. В пубертета, когато кожните мастни жлези започнат усилено да функционират и отделената в по-голямо количество мазнина покрива нейната повърхност, кожата става мазна, лъскава. Отделената мазнина се смесва с излющени епидермални клетки, прах и др. и образува неприятна-„смазка" върху кожата; такава кожа има неприятен тен. Общият вид на лицето се влошава и от това, че отвърстията на мастните жлези и космените торбички са разширени — кожата прилича на портокалова кора. Кожата лесно се възпалява и зачервява. Често отделената кожна мазнина и излющените епидермални клетки запушват отвърстията на мастните жлези и образуват черни точки — т. нар. комедони. При такава мазна, себорейна кожа често се наблюдават и младежки пъпки. Кожата придобива мазен, нечист тен, на места със сивкавожълтеникав или червеникав оттенък вследствие възпалителното й раздразване. Докато младото момиче е имало свежа, сочна, нежно розова кожа, в пубертета кожата добива мръсен, нечист тен вследствие на себореята. Много често нечистият тен се появява или влошава вследствие неправилни хигиенни и козметични грижи, при миене, приложение на неподходящи кремове, пудри и др. Това особено се отнася за младите момичета.


Нечист тен се получава и при жени в по-късна възраст. Вследствие на лоша и недостатъчна кръвна циркулация на лицето кожата задебелява, загрубява, покрива се с черни точки и дребни белезникави задебелявания под кожата. Такава кожа има мръсносивкав, землист оттенък и придава на лицето доста неприятен тен.


Некрасив тен може да придобият и жени със суха кожа, ако навреме не се положат необходимите хигиенни и козметични грижи за нея. Тогава кожата на лицето става все по-суха, появяват се люспи и червени петна и накрая тя придобива вид на пергаментова хартия. Такава кожа се влияе от атмосферните и климатичните промени, особено при студено време.


Има жени, които придобиват лош, некрасив тен на лицето вследствие напрежение или изтощение на нервната система: при недоспиване, преумора, неприятни преживявания. Много девойки или млади жени след една неразумно преживяна нощ могат да получат мръсен, сивкавожълтеникав тен на лицето. Много често след силни психични преживявания вие не можете да разпознаете ваша близка поради промяна на тена на лицето й.


Тенът на кожата на лицето често има расови и индивидуални особености. Не случайно според цвета на кожата расите биват: бяла, черна, жълта, червена. Трудно е да се прецени жените от коя раса имат най-хубав тен. Без да подценяваме красотата на другите раси, ние преди всичко се интересуваме от красивия или нечистия тен на жените от бялата раса. Чистият, нормалният тен на лицето може да има най-различни нюанси вследствие индивидуалните особености на жените, но независимо от това е красив, приятен за окото. Различаваме нежно бял или бледорозов тен на лицето, който най-често се среща при блондинките. Нечист и некрасив е тенът на малокръвните девойки, при които кожата е белезникава, но бледа. При жени с по-силно развит епидермис, но с фина, добре кръвоснабдена кожа може да е налице красив жълтеникаворозов тен. При по-силно изразен кожен пигмент, особено при брюнетките, при системно излагане на слънце и вятър кожата на лицето потъмнява.


През лятната ваканция на море или през зимата на висока планина ултравиолетовите лъчи причиняват при разумно дозирано излагане приятно бронзиране на кожата на лицето. Слънцето не само бронзира кожата, но я освежава, повишава жизнения й тонус, изтъква един тъмнокадифен тен. В домашна обстановка бронзиране на кожата може да се получи чрез облъчване с кварцова лампа. За подсилване бронзирането на кожата и предпазване от изгаряне може да се използуват специални козметични масла и кремове. Въпреки това не са ред­ки случаите, когато вместо равномерен тъмен тен след облъчване се получават нехомогенни петна и белези.


Хубав, нежен, кадифенорозов тен получава кожата на лицето и тялото след къпане на море или в минерални води. Има води, които оказват особено тонизиращо и освежаващо действие и лицето на жените привлича като свеж градински плод.


Източник: zajenata.ogosta.com

Може ли лошият брак да увреди здравето ви?

Когато бракът е разклатен, това може да депресира и двамата партньори. Но само жените на средна възраст, не мъжете, изглежда имат здравословни проблеми свързани с брачните кавги, като високо кръвно налягане, натрупване на мазнини по корема и други фактори, които повишават риска от инфаркт и диабет. Това бе посочено в доклад на среща на "Американското психотерапевтично общество" в Чикаго.

"Аз мисля, че трябва да свикнем с факта, че токсичните взаимоотношения са токсични за цялото здраве", каза кардиологът Ника Голдберг, медицински директор на програмата за здраве на женското сърце към университета в Ню Йорк.

От доклада става ясно, че изследователите са наблюдавали 276 двойки, за да разберат дали депресията е истинската причина за влошаване на здравето на хората с лош брак. Двойките са били на средна възраст или по-възрастни граждани на Юта, като повечето от тях са женени от дълго време - средно 27 години брак.

Изследователите откриват, че лошите взаимоотношения влияят зле на здравето - най-вече на жените. Жените с трудна връзка са по-податливи от другите жени на депресия. Плюс това те по-често страдат от метаболитен синдром, натрупване на рискови фактори като повишаване на кръвното налягане, високи триглицериди, ниско ниво на HDL (добрия холестерол), затлъстяване на стомаха и висока кръвна захар - всички основни стъпки по пътя към инфаркта и диабета.

"За мъжете ние не открихме връзка между негативните взаимоотношения в семейството и метаболитния синдром. Единствената връзка , която е свързана с това е депресивния синдром при тях.", каза Нанси Хенри, доктор по клинична психология на университета в Юта. "При мъжете с проблемен брак се проявяват само емоционални, но не и физически проблеми."

Въпреки че изследването не се е интересувало от религията на семействата, трябва да се спомене, че много от гражданите на Юта са Мормони, при които е по-малко вероятно да се разведат, от хората с други религиозни убеждения. "Тъй като в този щат в действителност спазваме традиционните ценности на брака, аз мисля, че нашите двойки оцеляват и остават заедно, без значение какво се случва", каза Нанси Хенри.



Източник: kozmetikata.com




събота, 20 юни 2009 г.

Масажни масла и есенции

Основното предназначение на масажното масло е да редуцира триенето и да предразположи към по-свободни движения по време на масажа. Комбинирането на точните масла с точните екстракти цели нещо повече от релаксиране на мускулите.

Когато купувате масажно масло, трябва да знаете, че не съществува "най-добро" такова. Въпреки че е необходимо да се убедите, че флакона, който избирате съдържа точно това, от което се нуждаете. Определени видове масажни масла и екстракти водят до определени резултати. По-леките съставки се абсорбират от кожата по-лесно. За сравнение – при използването на тежки масла има риск да изцапате дрехите си след масажа, защото много от тях попиват трудно в кожата.

В зависимост от целта на масажа, ще трябва да избирате и различни съставки.

Основни масла

Ако целта ви е класически масаж, по-добре да се спрете на някои от най-популярните масла – бадемово масло, масло от гроздови семена или кайсиеви ядки. Всички те са подхранващи, но неутрални:

- Бадемово масло – омекотява кожата.
- Масло от гроздови семена – подпомага регенерирането на кожата.
- Масло от кайсиеви ядки – уеднаквява тена на кожата.

"Тежки" масла

Някои "тежки" масла, като фастъченото, зехтина и маслото от авокадо са твърде плътни, за да бъдат абсорбирани от кожата. Те могат да бъдат размесени с някои от основните масла, ако целта е масаж на цялото тяло, или да се използват самостоятелно, ако не се налага многократно прилагане:

- Фъстъчено масло – използва се при артрит. Задължително трябва да се тествате за алергия.
- Масло от авокадо – характеризира се с високо съдържание на витамини А и Е.
- Зехтин – има подхранващ ефект.

Други масла с полезно действие

Маслата за специфична употреба могат да бъдат комбинирани или използвани директно върху проблемните зони.

- Жожоба - действа като балсам за кожата, косата и ноктите и е бързо абсорбиращ.
- Сусамово масло – антиоксидант и антисептик.
- Слънчогледово масло – леко и лесно абсорбиращо с кратък срок на годност.
- Шафран – овлажняващ ефект, също с кратък срок на годност.


Есенции

Дори неутралните основни масла могат да бъдат вариативни, да се смесват и така да се приобщят към есенциите. Различията между есенциите и чистите масла са в това, че първите са направени от различни концентрати – растителни екстракти в течна форма. Резултатът е много силно масло – често дори твърде силно, за да бъде използвано директно върху кожата.

Есенциите се използват в ароматерапевтичните масажи, за да добавят настроение и да създават определена атмосфера. Избират се съобразно целта на масажа:
- Подмладяване: подходящи са маслата със съставки от мирта, кедрово дърво, копър, кипарис, чаено дърво.
- Релакс: портокал, пачули, лайка, сандалово дърво, роза.
- Възбуждащ ефект имат маслата със съдържание на: евкалипт, лимон, бор, мента, иланг иланг.

По време на масаж са необходими само няколко капки от есенцията. Опитайте да подберете няколко аромата, за да съставите своя любима есенция, която ви кара да се чувствате така, както искате.



Източник: kozmetikata.com


Spa и Релакс за двама

При условие, че сте решили да отделите време един за друг, да прекарате заедно един приятен уикенд без да мислите за работа, или пък искате просто да се насладите на присъствието си – можете да изберете Spa преживяването. Представете си – релаксирате заедно с масаж за двама... Това е начин да трептите в една и съща честота. Планирайте Spa уикенд, изберете подходяща дестинация и се подгответе да избягате с любимия човек. Винаги е романтично да си с този, когото обичаш на красиво място.

Занимания за двама

Нищо не скъсява дистанцията така както масажа. Когато се интересувате от условията в хотела, попитайте и дали имат стая за масаж за две масажни легла. Вероятно най-добрият избор е шведски масаж при условия, че за първи път сте на Spa уикенд, но съществуват още много варианти.

Специални допълнения

Spa хотелите и центровете предлагат и други романтични екстри, освен масажа, например различни предполагащи приятни изживявания добавки – камина, сауна, красива градина, басейн, джакузи, ароматерапия.

Обърнете внимание

Много Spa хотели имат отделни помещения за мъжете и жените, попитайте за това. Защото ако се окаже, че сте попаднали на такъв, вероятно ще имате твърде малко време един за друг между процедурите. Това особено се отнася за мъжете. Те по-рядко посещават такива места и често не са от предпочитаните им. Ако са с любимата си, това няма да има значение.

Spa уикендът е добър вариант да прекарате заедно малко време в приятна обстановка с единствените две цели – да се обичате и да си прекарате добре. Освен това Spa преживяванията са създадени за разпускане – на тялото и душата. Какво по хубаво си представяте?


Източник: kozmetikata.com

6 от най- екстра-вагантните и скъпи SPA процедури

Грижата за духа и тялото ръководи производството и сферата на услугите с пълна сила. И това е правило от стотици години насам. От друга страна благосъстоянието принуждава богатите хора да търсят нещо различно и специално, което "услугите" чувстват като свое задължение да изпълнят.

Ето шест от тези екстравагантни и скъпи идеи, реализирана като SPA процедури:

1. Златна грижа за лицето

Като казваме златна имаме предвид точно това. За тази маска за лице се използва 24-каратово злато. Началото на терапията е датирано някъде в древността, така че предимството й е добре известно. Използването на злато като маска за лице, никак не е лесно – необходимо е то да бъде разтопено, дотолкова, че да може да се разстила върху кожата, без да я нарани. Използва се специална японска технология, която прави златото еластично. Тази процедура прави дълбоко почистване и хидратиране и кара кожата наистина да заблести като злато. Салонът се намира в Бевърли Хилс.

2. Масаж с диаманти

Диаманти на стойност $1 милион се разполагат по продължението на гърба и масажиста нежно ги притиска. Усещането вероятно е наистина диамантено! Това може да ви се случи в Калифорния.

3. Вана с бира

Ваната с бира се предлага в чешката пивоварна Chodovar. И защо ли точно в чехия?! Процедурата включва 20 минутно взимане на вана в помещението във Викториански стил, последвано от 25 минутна почивка, увити в специално одеало и 30-35 минутен масаж. Основна съставка във ваната е тъмната бира плюс активна закваска и смес от специални билки. Бирата снабдява кожата с витамини, протеини и захариди, омекотява я и я регенерира.

4. Да се потопиш във фонтан от вино

Във винената терапия се използва екстракт от гроздови семена, които имат свойството да съхраняват младостта. Богати са на полифенол, който от своя страна е мощен антиоксидант. Добавят се ароматни масла с допълнителни витамини за кожата. За разлика от терапията с бира в тази вие не се киснете, а по-скоро влизате в джакузи с бълбукащата течност, обогатена допълнително с екстракт от грозде и органични масла. Преди ваната се използва Cabernet Скраб за тяло, а след това медена терапия и горещи камъни и накрая – Sauvignon масаж. Тази процедура предлага Kenwood Inn & Spa.

5. Грижа за косата с хайвер

Днес в грижата за косата, в името на нейния блясък и здраве, се използват и продукти като хайвер и трюфели. Заради омега-3 мастна киселина, хайверът има дълбоко подхранващ ефект за косата и заради това в салон Hari's в Лондон е любима терапия за клиентите.

6. Педикюр с трюфели

В Aroma-Listic Day Spa and Salon в Калифорния могат да ви предложат бял шоколад, малини и трюфели, но не за десерт, а като част от SPA педикюра. Процедурата е наречена "Десерт без калории" и трае 60 минути.

Каква ли е цената на красотата? Вероятно толкова, колкото някой е готов да заплати. А дали масажът с диаманти или пък педикюрът с трюфели си струват цената знаят отново тези, които са се осмелили да я платят. Клеопатра се е къпала във вана с мляко и мед и е познавала маската за лице със злато. Днес Клеопатра е известна като една от най-красивите жени в историята.



Източник: kozmetikata.com

Сложните думи в нашата козметика

Най-доброто нещо, което можете да направите, когато си купувате козметичен продукт е да се осведомите какво точно купувате. А когато става дума за разкрасяващи продукти и такива за защита за кожата често дори да прочетем етикета, едва ли можем да разберем какво означават всичките тези сложни термини.

Дори продуктите с натурални съставки често имат смущаващо неразбираеми етикети. Знаейки как да декодираме специалната терминология, може да ни помогне да разберем какво точно си купуваме.

Бъдейки осведомени за това какво слагаме върху кожата си, можем да си спестим не малко неприятности, резултат от неподходящо избрана козметика. Не е особено забавно да купуваме нови и нови продукти, докато открием подходящите за нашата кожа.

Има много съставки, които варират в различните продукти, но някои от тях се срещат в почти всичките. Последните играят съществена роля в поддържането на здравия вид на кожата:

Non-Comedonic

Можете да откриете този термин на всякакви разкрасяващи продукти и такива за грижа за кожата, особено в тези, предназначени за чувствителна кожа, за кожа предразположена към акне или други видове проблемна кожа. Използването на продукт, съдържащ Non-Comedonic означава, че порите ви ще бъдат предпазени от запушване.

Алантоин (Allantoin)

Алантоинът е ботаническа съставка, която често се среща в продуктите за грижа за кожата. Нейното предимство е способността й да успокоява раздразнената и зачервена кожа. Тази съставка е необходима на хора, които страдат поради чувствителност на кожата, акне, розацеа или екзема.

Аскорбинова киселина

Това е форма на витамин С и действа като мощен антиоксидант и освен това стимулира колагена в клетките на кожата. Аскорбиновата киселина може да се открие в продуктите за избелване на кожата, в такива случаи тя се намира под формата на L-аскорбинова киселина.

Алфа-хидрокси киселина и бета-хидроксикиселина

Алфа-хидроксикиселините са плодови киселини и действието им е свързано с ексфолиране на горния слой на епидермиса, възстановявайки влажността и повишавайки способността на кожата да абсорбира останалите съставки. Алфа-хидроксикиселините се използват в много продукти против стареене, както и в избелващи кожата продукти.
Бета-хидроксикиселините са органични киселини и са по-нежни в ексфолирането на мъртвите клетки от кожата, в сравнение с алфа-хидроксикиселините. Подходяща съставка са в продукти, предназначени за суха и предразположена към акне кожа.

Ретинол (Retinol)

Ретинолът може да бъде открит в състава на повечето продукти за грижа за кожата. Може да подобри текстурата на кожата, да уеднакви тена на лицето, да заличи фините бръчици, да коригира малки недостатъци и обезцветяване, както и да хидратира кожата. Ретинолът е производно на витамин А и е идеален за тези, чиято кожа реагира негативно на Retin-Aр, който може да бъде твърде агресивен за чувствителната кожа.

Специални съставки:

Колаген

Колагенът е една от основните съставки в продуктите против стареене. Той е отговорен за добрия вид на кожата и когато намалява количеството му, тя започва да се отпуска, появяват се първите признаци на остаряване.

Каолин

Каолинът е една от най-популярните съставки в продуктите за грижа за кожата и тези против стареене. Каолиновата бяла пудра силно хигроскопична и чрез нея се извлича замърсяването и токсините от кожата, като се освобождават излишните мазнини и остатъци.

pH

pH е акроним на potential hydrogen – измерва киселинността и алкалността на течни субстанции. Измерва се по скала от 1 до 14. Водата прирежава pH 7.




Източник: kozmetikata.com

Хайверът в козметиката

Козметиката се обръща към природата. Все повече световни марки предпочитат натуралните съставки и така иновациите в областта са свързани с еко продуктите. Същевременно луксът е достатъчна предпоставка даден продукт да бъде класифициран като качествен. По съвсем естествен начин козметичната индустрия откри хайверът като силен компонент в грижата за кожата.

Всеки любител на деликатеси може да пренасочи вниманието си към новия начин на употреба на хайвера. Всеки, който смята, че това е разхищение, ще трябва да преосмисли мнението си. Добавянето на екстракт от хайвер към продуктите за кожа, гарантира изобилие от витамини и минерали, които подхранват кожата и освен това подпомагат редуцирането знаците на възрастта.

Хайверът, използван в козметиката представлява просто яйца на есетра. И като всички останали яйца е изключително хранителен.

От години козметичните компании произвеждат шампоани, които съдържат яйчена пудра, а жълтъкът е използван в маските за лице, заради стягащия ефект.

Всеки ден кожата ни е изложена на замърсяване, в резултат на което порите се запушват. Така кожата ни губи блясъка си и неусетно се появяват бръчки. Когато добавим и стреса от натовареното ежедневие – резултатът е просто ускорен процес на остаряване.

Иновативните технологии в козметиката са насочени предимно към борбата с тези външни врагове на кожата. Изследванията доказват, че хайверът предпазва кожата от замърсяване, почиства я, без да я изсушава и подпомага производството на естествен колаген от тялото.

Екстрактът от хайвер е идеалната съставка в продуктите за грижа за кожата, поради факта, че стимулира регенерирането на клетките й. Абсорбира се лесно и е особено ефективен в процеса на хидратиране и това го прави подходящ за чувствителни зони като тази около очите.

Регенериращата му функция наистина е значителна, поради високото си съдържание на протеини и аминокиселини (последните са основна съставка на колагена).

Какво представлява екстрактът от хайвер?

Екстрактът от хайвер се извлича от яйцата на есетрови риби. Те съдържат аминокиселини, структурирани така, че науката не може да ги копира точно. Това прави хайверът уникален.

Съдържание:

- аминокиселини – те отговарят за еластичността на кожата
- фосфолипиди – подпомагат регенерацията на клетките, повишават нивото на кислород, стимулират деленето на клетките, подобряват еластичността на кожата и участват в процеса на хидратиране
- витамини (А, Е, D, K, B1, B2, B6) и микроелементи – стимулират движението на клетките и клетъчното дишане, като подобряват микроциркулацията
- естествени хранителни за кожата съставки

Хайверът има силно благотворно въздействие върху кожата, като я предпазва от преждевременно състаряване, регенерира увредените клетки, като прониква дълбоко в слоевете й.



Източник: kozmetikata.com


петък, 19 юни 2009 г.

На каква кройка да заложим при избора на панталон

Панталонът, удобно и практично облекло за всеки, присъства както в мъжкия, така и в дамския гардероб и както винаги жените сме пак по-облагодетелствани в избора. За нас дизайнерите са измислили кройки според фигурата си всяка жена да се чувства удобно и шик. А коя точно кройка за коя фигура е подходяща, това сега ще споделим с вас:

- Ако сте с тесни рамене и широк ханш (типичната дамска фигура), то за вас е подходящ панталон с ниска талия и широки крачоли, което ще създаде впечатление за удължаване на силуета и няма да описва ханша ви!

- Имате широки рамене и тесен ханш ( тип мъжка структура)? - То тогава заложете на панталон тип цигара т.ест. прав изчистен с тесни крачоли може да е с ниска талия или средна таква.

- Ако имате коремче, ние ви съветваме да носите панталони със средно висока талия, в никакъв случай ниска и същото така строго забранена е и съвсем високата талия, тази която стига до под бюста, защото това ще подчертае недостатъците и ефекта ще е отрицателен, а средната талия ще обере точно това, което ви притеснява и ще подчертае онова, което трябва!

- Най-висока талия до под бюста също е препоръчителна кройка за по-слабите дами, хубаво е панталона надолу да е клош и може дори да се сложат тиранти, определено е много красиво и изящно...

- Чарлстонът, който отново се завръща на мода е подходящ за по-високите жени, подчертават дължината на краката, а на по-ниските този модел ще изиграе лоша шега, освен ако не са решили да компенсират с високи токове, това между другото е задължително условие за тези, които са решили да носят чарлстон!

Общо взето уважаеми дами от всичко написано до тук стигаме до извода, че за всяка фигура си има кройка, така че всяка жена независимо от недостатъците си, носейки подходящия панталон да изтъква само предимствата си!



Източник: kozmetikata.com



Очите - огледало на душата

Очите, те са огледало на нашата душа, отразяват това, което чувстваме, изпитваме и дори онова, което се опитваме да скрием. Ако можехме да улавяме импулсите, които ни изпраща погледът, щяхме да знаем толкова неща за събеседника си, който и да е той... На практика това е напълно възможно и всеки, който положи минимални усилия може да предположи какво се върти в главата на отсрещния.

На пръв поглед звучи налудничаво, но е самата истина, имайте в предвид, че идеята не е да четем чужди мисли, а просто най-малкото да разберем дали събеседника ни е искрен с нас, или се опитва да скрие нещо.

Според психолози, когато разговаряте с някого, гледайте го право в очите и следете всяко тяхно движение, защото ако той/тя погледне на ляво и задържи там погледа си говорейки с вас, значи със сигурност ви лъже. Това е един доказан метод, чрез който дори полицейските психолози доказват вината или липсата на такава у задържания!

Очите изразяват нашето душевно състояние и говорят много повече от думите. Така например, когато сме тъжни, отчаяни или напрегнати, това проличава в самия ни поглед. Също така положителните емоции, които изпитваме, радост щастие и задоволство също ясно се чете в очите ни.

Не напразно съществува фразата "...погледни ме в очите и ми кажи истината..." чуваме я често, а много от нас също толкова често прибягват до нея, но ако не умеем да четем посланията на погледа, то едва ли ще узнаем дали ни казват истината.

Друг доказан начин, по който можем да разберем, когато ни лъжат е, когато събеседника ни съвсем целенасочено отбягва погледа ни, т.е. срамува се да ни погледне в очите.

Хубаво е да знаем всичко това, защото така ще се предпазим от измами, та дори и ако щете е добър вариант да разберем любимия/любимата дали ни казва цялата истина, защото на този свят едно от най-грозните неща е лъжата. Имунизирайте се срещу нея с обикновени средства, научете се да вниквате в очите на другия.



Източник: kozmetikata.com

Модните аксесоари, за така модерния деним сега

Това, че денимът е пак на почит е вече факт. Тези така предпочитани и удобни облекла са неизменна част от нашия гардероб в забързаното ни ежедневие и почивните дни, то е част от нашия тоалет. Тук обаче възниква въпросът какви точно аксесоари ще са най-подходящи да съчетаем денима с тях?

Отговорът ще ви зарадва, и започвайки във възходящ ред изброяваме необходимите аксесоари:

Обеците – те трябва да са големи, може да са и цветни с етно мотиви. Дори не е задължително да са две, можете да сложите една обеца висяща, която само да акцентира цвета на дрехата или комбинацията с останалите бижута.

Колието
– разбира се и тук вариантите са няколко, но най-сполучливо ще бъде да заложите на колие с кожена каишка. На нея може да виси една висулка във всевъзможни форми, или пък на самата каишка да са симетрично разположени мъниста.

Гривната – тя е добре да е в тон или в комплект с обеците. В противен случай рискувате да прекрачите границата на добрия вкус.

Коланът – кожен, платнен, широк или тесен, въпрос на избор. Ако изберете широк колан за вашите дънки, то задължително гледайте да е с голяма тока, да няма камъни, а по-скоро са позволени капсите. Вариантът с тясното коланче е подходящ, когато то е цветно и добре комбинирано с цвета на блузата например.

Чантата
– задължително спортна, тип торба е най-подходяща, с големи токи и в цвят близък до денима, лилаво или кафяво са идеалните цветове, защото лилавото се допълва с денима, а кафявото с конците, с които са ушити всички дънки. Екрю също е
добър избор.

Сандалите – тук вече смело можете да се вихрите, високи или ниски, с платформа или тънък ток, важното е да са ви удобни и да се чувствате добре. Ние бихме ви посъветвали да изберете такива с връзки, които обгръщат глезена, но те разбира се са
подходящи, когато сте с дънкова пола или дънков панталон с дължина, която открива глезена. Цвета е добре да бъде съобразен с чантата или колана, може и с дрехите, пак въпрос на виждане.



Източник: kozmetikata.com

четвъртък, 18 юни 2009 г.

Електрическите четки за зъби

Хигиената на устата заема първостепенно място в комплекса от профилактични мероприятия, чиято основна цел е запазване на тъканите и органите в устната кухина. От чистите зъби лъха здраве и красота. Те придават своеобразен чар на човека, на неговата усмивка.
На влиянието на устната хигиена са подложени всички органи и структури в устната кухина: твърдите зъбни тъкани /емайл, цимент/, устната лигавица и венците, както и естествената им среда. Интересът към зъбната плака е голям. Изследвани са произходът, съставът, структурата, развитието и активността на зъбната плака и влиянието й като болестотворен фактор на кариеса и заболяванията на парадонтоза.

Най-ефективен и безвреден начин за отстраняване на зъбната плака е механичното почистване с помощта на четка и паста.
Основното предназначение на четката е да отстранява ефикасно плаката, като има достъп до всички места в устата. Необходим е грижлив подбор на четката за зъби съобразно възрастта и състоянието на устната кухина. Четката за зъби може да бъде ръчна и елeктрическа.

Електрическите четки за зъби могат да помогнат при лечение на периодонтоза. Според научни изследвания ползването на електрическа четка за зъби помага при лечението на пациенти, които се лекуват от периодонтоза.
Учени от университета в Женева препоръчали на 70 пациента в зряла възраст използването на обикновена или електрическа четка за почистване на зъбите. Всички пациенти са страдали от периодонтоза. След 28 дневна терапия учените забелязват, че при тези от пациентите, ползвали електрическа четка за зъби се наблюдава значително заздравяване на венците и по-малко наличие на зъбна плака.
Използването обаче на електрическа четка за зъби не се препоръчва при пациенти с по-сериозни проблеми - наличие на периодонтални джобове.

При използване на електрически четки за зъби трябва да знаете следното:
- Уверете се, че движите чистещата глава леко от зъб на зъб, следвайки венеца и формата на всеки зъб.
- Задръжте чистещата глава на място за няколко секунди преди да я преместите върху следващия зъб.
- Не забавяйте да достигнете всички повърхности – вътрешните и дъвкателните повърхности на задните зъби.
- Водете почистващата глава по венеца. Не е нужно силно да натискате или търкате. Просто оставете четката да свърши цялата работа.

В действителност единствената електрическа четка, която е по-добра от обикновената такава е с въртяща се осцилираща глава. На пазара се предлагат много и различни автоматични четки за зъби с една, две, и три глави за по-ефективно почистване . Автоматична четка за зъби с вградени зарядни батерии. Система за защита на венците при прекомерен натиск. Избирайте четката си според почистващите движения за една минута, светлинен индикатор за зареждане, водоустойчивост, време за зареждане.



Източник: kozmetikata.com

Почистете пролетната си диета

Пролетта е сезонът на почистването – когато започнете с миенето на прозорци и голямото пролетно пране, не спирайте до тук. Продължете като почистите и диетата си, това ще ви помогне да тонизирате организма си и да подсигурите здравето си. Ето ви 5 лесни стъпки, с които да промените менюто си и да се заредите с енергия:

1. Намалете порциите си

През зимата прекарваме повече време вкъщи и в затворени пространства, което и предполага повече похапване на по-тежки и калорични храни. През пролетта, когато намалим количеството на дрехите и с наближаването на морския сезон се замисляме за теглото си и често установяваме, че сме напълнели. Достатъчно е просто да започнете да ядете по-малко, което предизвиква ускорение на метаболизма, а от там – намаляване на теглото и детоксикиране на организма.

2. Яжте пробиотици

Пробиотиците (добрите бактерии за храносмилателната система) имат особено значение през пролетта. Ако сте боледували през зимата, най-вероятно сте взимали антибиотици, които изчерпват запаса от пробиотици на тялото. Ако след зимата започнете да си ги набавяте, това ще стимулира храносмилателната система, за да работи по-добре. На пазара се предлагат продукти, обогатени с пробиотици.

3. Избирайте храни с всички цветове на дъгата


Пролетта идва с чудесния си избор на всевъзможни свежи плодове и зеленчуци. Един от най-добрите начини да изчистите диетата си е като добавите към менюто си храни с цветовете на дъгата, т.е. зеленчуци и плодове – това ще зареди тялото ви с витамини и антиоксиданти. Ще ви направи по-енергични, кожата ви – по-здрава и ще редуцира теглото ви.

4. Яжте си закуската

Факт – по-добре яжте 5 пъти на ден лека закуска, отколкото 3 пъти (или по-малко) голямо ядене. В междинните хапвания можете да ядете плодове или ядки. Пролетната диета не значи да престанете да ядете, а да избирате храни, полезни за тялото, които ще ви накарат да се чувствате и изглеждате по-добре.

5. Мотивирайте се за движение

По-леките летни дрехи трябва да ви мотивират да правите гимнастиката си по-често. Пролетта е много подходяща да учестите спортните си часове. Комбинацията от спорт и здравословно хранене е незаменима помощ за вашето тяло.



Източник: kozmetikata.com

Ябълките помагат срещу рака на гърдата

Консумирането на ябълки помага да бъде преборен ракът на гърдата, показва изследване.

Американски учени направили опит върху мишки и установили, че приемането на екстракт от ябълка забавя растежа на аденокарцинома, злокачествен тумор на млечните жлези, който най-често причинява смърт от рак на гърдата. Колкото повече ябълки приемали мишките, толкова повече се забавял растежът на тумора, показва проучването, осъществено със съдействието на Американския институт за изследване на рака. При 81% от мишките, които не приемали ябълки, туморът нараснал бързо, а само при 57% от мишките, които приемали човешкия еквивалент на една ябълка на ден, болестта се разпространила. При мишките, които се хранели с еквивалента на шест ябълки на ден, туморите се разпространили само при 23%. Учните считат, че изследването показва важната роля на фитохимикалите, известни като флавоноиди, в хранителния режим заради силното им антиоксидантно действие в клетките на човешкото тяло. Ябълките са основен източник на флавоноиди, както и портокалите, гроздето, ягодите, сливите и бананите.



Източник: kozmetikata.com